Overnamepoging KPN hing in de lucht

Een poging om KPN over te nemen zat er al een tijd aan te komen, meent analist Jos Versteeg van InsingerGillisen. Het oer-Nederlandse telecombedrijf dreigt in handen te vallen van het Canadese Brookfield Asset Management.

KPN is een aantrekkelijke onderneming, meent Versteeg. „Het is een grote speler op een compacte markt. Er zijn hier nauwelijks buitengebieden”, somt hij op. Nederland is vergeleken met veel andere landen „één grote stad”, aldus de kenner.

Er zijn bij KPN nog flinke kostenbesparingen mogelijk, denkt Versteeg. De telecomaanbieder heeft al stevig in de kosten gesneden de afgelopen jaren, maar er is nog meer mogelijk.

Brookfield wil volgens Versteeg KPN niet voor de lange termijn hebben. „Ze zullen het door willen verkopen aan een andere partij.” Dat biedt mogelijkheden voor Europese consolidatie, denkt hij. „Tot nu toe zijn samenvoegingen vooral binnen landen gebeurd, maar niet grensoverschrijdend.”

Nationaal erfgoed
Als Brookfield met een formeel bod komt, ligt dat zeer gevoelig. „Nederland vindt dat niet leuk. KPN voelt toch als een soort erfgoed.”

In dat licht moet ook een samenwerking met Nederlandse pensioenfondsen worden gezien. Dat berichten over een mogelijk bod nu al naar buiten komen is ook een strategische keuze, denkt Versteeg. „Zo kunnen ze alvast kijken hoe het nieuws valt.”

Aandeel
Het aandeel KPN steeg donderdag na de berichten stevig. Rond 15.15 uur stond het aandeel 6 procent hoger op 2,68 euro.

Titel: Overnamepoging KPN hing in de lucht
Bijgewerkt: februari 27th, 2019
Auteur: Telecom Vastgoed
« Terug naar Nieuws