Kabinet geeft drie telecomproviders recht op 5G-frequenties

Minstens drie telecomproviders krijgen het recht om frequenties voor het aanstaande 5G-netwerk te kopen en te gebruiken. De regering wil dat minimaal drie aanbieders gaan concurreren voor dit mobiele internet, maakt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bekend.

Het ligt voor de hand dat de huidige drie grote Nederlandse telecomproviders, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, om de frequenties voor het 5G-netwerk gaan dingen.

Met de eis van drie aanbieders volgt het kabinet een advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die adviseerde verder onder meer dat een telecomaanbieder maximaal 40 procent van de 3,5 GHz-band, de belangrijkste frequentieband voor 5G, in handen mag hebben.

Op die manier moet voorkomen worden dat de concurrentie tussen de providers vermindert, met mogelijk hogere prijzen voor consumenten als gevolg. De veiling van deze band vindt volgens de planning eind 2021 of begin 2022 plaats.

Er wordt geen ruimte gereserveerd voor een mogelijke vierde speler op de markt, omdat er volgens de ACM momenteel voldoende concurrentie tussen KPN, T-Mobile (dat begin 2019 de overname van Tele2 afrondde) en VodafoneZiggo plaatsvindt.

Titel: Kabinet geeft drie telecomproviders recht op 5G-frequenties
Bijgewerkt: juni 12th, 2019
Auteur: Telecom Vastgoed
« Terug naar Nieuws